Menü
 


Karácsony  -  2016. 12. 24. 11:08
Natalis Domine - az Úr születése, az öröm és az otthon napja
Jézus Krisztus születésére emlékezik karácsonykor a keresztény világ, a nem keresztények pedig a szeretet ünnepét tartják. A karácsonyt, amelynek latin neve Nativitatis Domini, Natalis Domini (Az Úr születése), a nyugati kereszténység december 25-én, a keleti január 7-én ünnepli. A húsvét mellett ez a kereszténység teológiailag második legnagyobb ünnepe, egyben világszerte a szeretet, az öröm, a békesség, a család, az otthon napja.
Karácsony  -  2016. 12. 24. 10:59
Idén is a nordmann fenyő volt a legnépszerűbb fa Fehérváron
Sokan, mint minden évben idén is az utolsó pillanatra hagyják a fenyőfa megvásárlását. A legnépszerűbb fajta idén is a nordmann, amihez átlagosan 5-6 ezer forintos méteráron lehetett hozzájutni. Azért is népszerű fajta, mert tömött, kúpos koronájú fa, lapos, gyümölcsös illatú, 2-3 cm hosszú levelekkel, melyek rászáradnak az ágakra és nem hullanak le.
Karácsony  -  2016. 12. 24. 09:44
Így ünneplik a karácsonyt a világban
 A bejgli, a halászlé és – ha az időjárás is úgy akarja – a havas táj kötelező kelléke a hazai karácsonynak. Most összegyűjtöttünk néhány országot Norvégiától Új-Zélandig, hogy megmutassuk, a világ többi részén hogy ünneplik Jézus születését. Megállapíthatjuk, hogy a lett gyerekeknek van a legjobb dolga, hiszen a Mikulás a szentestétől számítva tizenkét napon keresztül hozza nekik az ajándékot.
Karácsony  -  2016. 12. 23. 21:24
Egész életünket kell teljessé tenni - beszélgetés Spányi Antal megyéspüspökkel
A szeretet sugárzása és továbbadása nem merülhet ki szép szavakban, tettekben is meg kell mutatkoznia – mondta Spányi Antal megyés püspök. "Azt szeretném, hogy a karácsony ne egyetlen napos ünnep legyen az idén, ne egy kiemelt nap az esztendő 365 napjából, hanem legyen ez olyan esemény, ami az egész életünket tudja egy magasabb erkölcsi, emberi szintre emelni és tudja gazdagabbá tenni szívünket és lelkünket."
Karácsony  -  2015. 12. 24. 06:46
Éjféli mise a Bazilikában - idén is élőben közvetítjük
December 24-én éjféltől karácsonyi, éjféli ünnepi szentmisét celebrál Spányi Antal megyés püspök a Székesegyházban. A szentmisét élő adásban közvetíti a Fehérvár Médiacentrum. A megyéspüspök karácsonyi ünnepi szentmisét celebrál december 25-én pénteken 10.30-tól a Székesegyházban.
Karácsony  -  2015. 12. 24. 06:40
A három király mítosza - de valóban királyok voltak?
Jöttek, láttak, ajándékoztak. Ez minden, amit azokról az idegenekről tudunk, akik eljöttek Betlehembe, hogy megnézzék a gyermek Jézust. De valóban királyok voltak? Tényleg hárman voltak, és tevén érkeztek? A jelenet azóta beépült a köztudatba: a turbánt, koronát és díszes öltözéket viselő három király méltóságteljes bevonulása az őket követő szolgákkal és tevékkel.
Karácsony  -  2015. 12. 24. 06:19
Szép karácsony szép zöld fája
Jászol, karácsonyfa és adventi koszorú: a Kárpát-medencében elképzelhetetlen a karácsony nélkülük. Lukács László néprajzkutató új könyvében, a Szép karácsony szép zöld fája című kötetben a karácsonyfa történetét és elterjedését mutatja be Közép-Európában és ezen belül Magyarországon, Fehérváron.
Karácsony  -  2015. 12. 23. 18:35
Térj vissza Európa - Somogyi László református lelkész ünnepi gondolatai
A szívünk mélyén érezzük, ez a karácsony más. A fények ragyognak, az ajándékok sorakoznak, s még mindig sokaknak jutnak finom falatok az asztalukra. De valami összetört. A sebezhetetlenségünk, a legyőzhetetlenségünk mítosza odaveszett. Jönnek emberek, új rendet, új szokásokat követelnek. S Európa enged, újra enged…
Karácsony  -  2015. 12. 23. 18:30
Szállást keres a szent család - beszélgetés Spányi Antal püspökkel
Van egy népi ének, amit advent és karácsony idején énekeltek az emberek, talán még most is van, aki énekli: „Szállást keres a szent család, de senki nincs ki helyet ád…” Ez a mondat kétezer éve és ma is ugyanolyan aktuális: vajon be tudjuk-e fogadni, aki kopogtat, és hogyan tudjuk jól fogadni a szállást keresőket?
Karácsony  -  2014. 12. 24. 00:52
Tudni kell lassítani, megállni!
Azt kívánom mindenkinek szent karácsony ünnepére, hogy sikerüljön egy kicsit megállni, kicsit lelassítani az életünket, és azzal foglalkozni, ami a legfontosabb: szeretteinkkel, családunkkal, gyermekeinkkel, unokáinkkal, szüleinkkel, nagyszüleinkkel vagy éppen barátainkkal! Ehhez kívánok mindenkinek áldott, békés karácsonyi ünnepeket!


Oldal küldése emailben    Oldal nyomtatása